Wat is een sleepunder?

Wat is een sleepunder?

Sleepunder; een nieuwe trend voor kinderfeestjes.

Er is weer een nieuwe trend uit de Verenigde Staten overgewaaid. Deze keer is het de “sleepunder”!

Sleepunder? Bedoel je niet een sleepover? Nee, een sleepover kennen wij inmiddels allemaal; dit is het welbekende slaapfeest. Hier worden een of meerdere kinderen uitgenodigd om een nachtje te logeren. Een sleepunder is toch echt anders!

Wat is een sleepunder?

Bij een sleepunder blijven de kinderen tot laat op de avond. Ze spelen spelletjes en maken pret net als bij een slaapfeest. Het enige verschil is dat ze vóór het slapen weer worden opgehaald.

Voor sleepunder is nog niet echt een Nederlandse benaming. Pyjamafeestje komt volgens mij het meest  in de buurt, ook al wordt dat woord ook wel eens in plaats van slaapfeest gebruikt. Persoonlijk vind ik het ook wel leuk klinken, dus ik hou het bij pyjamafeestje

Waarom zou je voor een sleepunder kiezen?

De belangrijkste redenen om te kiezen voor een pyjamafeestje zijn de leeftijd van de kinderen en de angst van het kind om bij anderen te slapen.

Niet alle kinderen zijn gewend om bij familie of kennissen te logeren. De stap om dan ineens bij een vriendje of vriendinnetje te logeren kan overweldigend zijn. De vertrouwde omgeving, de vaste bedroutine, de andere gebruiken in het gastgezin en natuurlijk het missen van de ouders. Er komt veel op kinderen af als ze voor het eerst uit logeren gaan.

Slaapfeestjes zijn vaak populair bij kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 10 jaar. Deze leeftijdsgroep is vaak al zelfstandig en durven meestal wel te blijven slapen. Voor de jongere kinderen van 6 tot 8 jaar is een pyjamafeestje, sleepunder, een leuke tussenstap tot ze oud genoeg zijn voor een slaapfeestje. Echter, elk kind ontwikkeld zich echter anders. Waar de één met 7 jaar al klaar is voor een slaapfeestje, is de ander met 10 jaar er nog niet aan toe. Ook voor de oudere leeftijdsgroep kan een pyjamaparty een fijne tussenstap zijn.

Daarnaast kan er ook een angst bij ouders zijn; bang over wat er mis kan gaan. Hoe goed ken ik de andere ouders? Hoe gaat de groep met elkaar om? Wordt er wel goed opgelet? Deze angst bij ouders wordt volgens in New York Times genoemd als de belangrijkste reden om voor een sleepunder te kiezen in plaats van een sleepover. Veel ouders in Nederland zullen dit overdreven vinden, maar het zijn gedachten waar zeker rekening mee gehouden mag worden.

Kies je voor een pyjamafeestje of een slaapfeestje?

Bepaal welke gasten er uitgenodigd worden voor het feestje. Je kunt vast wel een schatting maken of deze kinderen liever een pyjamafeestje of slaapfeestje willen. Bij twijfel kun je van tevoren de ouders van de kinderen vragen hoe zij denken over een slaapfeestje en of hun kind dat leuk zou vinden.

Hoe organiseer je een pyjamafeestje?

De organisatie van een pyjamafeestje is bijna hetzelfde als bij een slaapfeestje, het verschil zit voornamelijk in het niet blijven slapen! Daarnaast pas je de spelletjes aan op de leeftijd van de gasten.

Begin met het maken van een gastenlijst en het versturen van de uitnodigingen. Kleed de ruimte leuk aan. En ja, dat kan ook met onze themakist Slaapfeest.

Nodig je de kinderen rond het avondeten uit, dan is het leuk om de kinderen hun eigen kleine pizza’s te laten maken. Wil je het makkelijker? Patat met een frikandel of kroket is natuurlijk altijd een hit. Na het eten kan de pyjama aan en is het tijd voor spelletjes.

Komen de kinderen na etenstijd? Kies dan voor makkelijke en lekkere snacks. Deze tussendoortjes kun je aanpassen aan het feestthema. Popcorn pas bijvoorbeeld bij een filmavond en cupcakes (bakken en) versieren bij een kook en bak thema.

Er zijn diverse spelletjes en activiteiten mogelijk op een pyjamafeestje, zoals een danswedstrijdje, karaoke, bingo, kinderdisco, ballonnenrace, minute to win it of pictionary.

Aan het eind van het pyjamafeestje, als de kinderen al moe worden, (of juist niet..,) worden ze opgehaald om weer fijn thuis te slapen.

Al met al is het organiseren van een sleepunder, oftewel pyjamafeestje, zeker niet lastiger dan een gewoon kinderfeest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.