Sinterklaasfeest

Het allergrootste kinderfeest is natuurlijk het sinterklaasfeest. In vele huizen, op scholen, kinderdagverblijven, sportverenigingen en buurtverenigingen, overal wordt het Sinterklaasfeest uitgebreid gevierd met strooigoed, cadeautjes en Sint en Piet.

Sinterklaasfeest PakjesavondVier weken lang wordt er uitgekeken naar de aankomst in Nederland, de bezoekjes aan eigen stad of dorp, het sinterklaasfeest op school en de klapper; pakjesavond!

Het is een spannende, maar zeker ook een gezellige periode voor kinderen. Met het Sinterklaasjournaal en de Club van Sinterklaas op tv en sinterklaasliedjes op de radio breng je eenvoudig de sinterklaassfeer in huis. Pepernoten erbij en klaar.

Persoonlijk vind ik het ook leuk om nog een stapje verder te gaan en samen wat te knutselen en de boel te versieren. Ja, ik weet het…Er wordt op school ook al genoeg geknutseld, maar dat maakt het thuis niet minder leuk, toch?

Sinterklaas activiteiten

Als eerste heb ik een sinterklaaskalender gemaakt, want mijn jongens begonnen elke dag te vragen of het ’s avonds al pakjesavond was. Elke dag konden ze kiezen of ze een vakje wilden inkleuren of een sticker willen plakken. Zo waren ze elke ochtend enthousiast om de kalender bij te werken, hadden ze zelf een beeld hoe lang het nog duurde en zeurden ze niet meer over pakjesavond.

Ongeveer anderhalve week van tevoren zijn wij begonnen om het huis te versieren. Na wat googlen kwam ik leuke vlaggetjes tegen op de website van Sint Crea Kids. Ik had een hele stapel kleurplaatjes geprint. Er zijn tien verschillende afbeeldingen, dus het werd voor hun niet saai. Als de kinderen zin hadden, konden ze één of meerdere vlaggetjes inkleuren. Na een aantal dagen en voldoende gekleurde vlaggetjes heb ik deze eenvoudig aan een lintje bevestigd, ophangen en klaar…de zelfgemaakte vlaggetjes.

2015-12-02 14.51.26

Op de foto zie je ook twee linten met pakjes. Vanzelfsprekend ook samen met de kinderen gemaakt. Wat was ik nodig: lintjes, oude kranten, inpakpapier, schaar en plakband. De kinderen hadden de grootste pret met het maken van propjes. Kranten werden verscheurd en er werd gevouwen, gedrukt en geduwd op het papier om het beste pakje te maken. Inpakpapier erom en dichtplakken. We hebben per lint vier cadeautjes gemaakt. Ze vonden het super leuk om nep cadeautjes te maken voor versiering en waren trots op hun cadeautjeslijnen.

Daarnaast kon ik niet onder het pepernoten bakken uit. Ook al hadden ze op school en op de peuterspeelzaal ook pepernoten gebakken, ze wilden het thuis graag nog eens doen. Eigenlijk vond ik dat ook helemaal niet erg. Samen met de kinderen iets lekkers bakken is echt gezellig. Er wordt op een bakmiddag altijd voldoende gelachen en gesmuld, dus deze pepernotenbakmiddag was natuurlijk ook geslaagd.

Sinterklaasgedicht

Eén dag voor Sinterklaasavond komt de oudste van school met een gekleurd en geplakt verlanglijstje met allerlei leuke cadeautjes, die niet op zijn eerste verlanglijst van thuis stonden. Dus dat verlanglijstje moest absoluut nog in de schoen, zodat Sinterklaas ook wist dat hij die cadeautjes ook graag wilde. Ik had hem al voorbereid dat de Sint waarschijnlijk de cadeautjes allang klaar had liggen voor hem, hij bleef erbij dat Sint het moest weten. Dus de Sint kwam laat op de avond nog aan het dichten en volgens mij was het een prima gedicht:

Jij hebt vannacht je schoen weer gezet
en dat is voor mij altijd dikke pret.
De kleurplaat was er niet zomaar één,
maar een mooi gekleurd verlanglijstje, dat zag ik meteen.
Helaas is dit verlanglijstje een beetje laat,
maar ik vind het een superleuke kleurplaat.
Je kleurt heel netjes, dat is te zien
en binnen de lijntjes bovendien.
Ik weet dat je veel van kleuren houdt
en hoop dat je me dan ook vertrouwd.
Met je eerste verlanglijstje in de hand
en de info van Luisterpiet op band.
Heb ik zeer leuke cadeautjes voor jou gevonden
en de Pieten hebben het ingepakt, zo mooi als ze konden.
Ik wens jullie heel veel plezier
en misschien zie je mij of de pieten wel hier…
Afz. Sinterklaas. 

Hoe oud wordt Sinterklaas?

Er zijn tal van andere knutselmogelijkheden en Sinterklaas lekkernijen te vinden op internet. Ik heb me eigenlijk nog flink ingehouden. Haha, we moeten nog een aantal jaar deze sinterklaasvreugde meemaken (jongste is net 1). Hoe oud Sinterklaas nu al is, dat weet ik niet, maar hij wordt vast en zeker nog vele jaren ouder. Kortom; ik moet voldoende knutselopties open houden voor de komende jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.